Начало Самоков Общински съвет на Самоков прие бюджета за 2023 година

Общински съвет на Самоков прие бюджета за 2023 година

401
0

На последното заседание на Общински съвет (ОБС) – Самоков бе приет бюджетът за 2023 година, стана известно по време на сесията, която се излъчва и на живо в официалната фейсбук страница на Община Самоков. 

Общинският бюджет за 2023 година е 85 милиона лева, което е рекордна стойност, каза финансовият заместник -кмет Дончо Зашев, който представи бюджета. 

По думите му за зимно почистване отново средствата, които осигурява държавата за общината, са крайно недостатъчни. При тях увеличението е само с 300 лева. „Община Самоков е направила прецизни разчети на собствените приходи, които са най-вече от местни данъци и такси и управление на общинската собственост. Представения проект за бюджет включва всички изискуеми параметри и дава ясна представа за приходната и разходната част. Той е балансиран, като стремежът е община Самоков да обезпечи различните дейности и сфери, както и да изпълни амбициозната си строителна програма“, посочи още заместник – кметът по финанси.

„Представям бюджета с уточнението, че се намираме в извънредна ситуация. Гласуваме финансов план почти в края на третото тримесечие, но едва преди месец бе приет държавният бюджет за тази година. Отделно от това, в ситуацията на икономическа криза е много трудно да се дават прогнози. Разликите от приетия индикативен бюджет се изразяват предимно в цифрите в размера на държавната субсидия. Промяната в разчетите на делегираните от държавата дейности са отразени в бюджета“, каза по време на сесията заместник – кметът Зашев.

Сесията продължи с разглеждане на докладни, свързани с увеличаване на броя групите и числеността на персонала в детските градини „Детелина”, „Самоково” – филал Говедарци и „Звънче”. 

Ще бъде предложено на министъра на образованието детската градина в Говедарци да стане защитено детско заведение. Утвърдени бяха маломерните паралелки за училищата на територията на община Самоков за новата учебна година. ОбС – Самоков утвърди решението на изпитната комисия и определи за спечелил конкурса за управител на Многопрофилна болница за активно лечение – Самоков доктор Красимира Ковачка.

Избрани бяха временно изпълняващи длъжността кмет на община и кметове на кметства, до обявяване на резултатите от местни избори 2023 и полагане на клетва на новите избраници. Временно изпълняващ длъжността кмет на община Самоков ще бъде заместник – кметът Люба Кленова, стана известно още по време на последната сесия.

Източник: БТА


There is no ads to display, Please add some