Начало Здраве Връзката между денталното здраве и  цялостното здраве

Връзката между денталното здраве и  цялостното здраве

135
0

Много хора не осъзнават, че денталното здраве е тясно свързано с цялостното здраве. Лошата устна хигиена може да увеличи риска от сърдечни заболявания, инсулт, диабет и дори болест на Алцхаймер. Устата е портал към тялото ви и това, което се случва там, може да повлияе на вашето благосъстояние по начини, които дори не подозирате.

Как оралното здраве влияе на цялостното здраве?

Устата е дом на милиарди бактерии. Повечето от тях са безобидни, но при лошо почистване на зъбите, вредните бактерии могат да се размножат прекомерно и да образуват плака. Плаката, ако не се отстрани, може да се втвърди в зъбен камък. Натрупването на плака и зъбен камъκ може да предизвика възпаление на венците, известно като гингивит. Ако гингивитът не се лекува, може да прогресира до пародонтит, заболяване, което разрушава тъканта и костта, които държат зъбите ви на място.

Възпалението, причинено от лоша зъбна хигиена, не е ограничено само до устата ви. Бактериите могат да попаднат в кръвта през венците. След това тези бактерии могат да пътуват до други части на тялото и да допринесат за развитието на различни здравословни проблеми.

Ето някои от начините, по които лошите зъби могат да повлияят на цялостното ви здраве:

  • Сърдечни заболявания: Изследванията показват връзка между пародонтита и повишен риск от сърдечни заболявания, водещата причина за смъртта в световен мащаб. Възпалението в устата може да допринесе за образуването на кръвни съсиреци и увреждане на кръвоносните съдове, което може да доведе до сърдечен удар или инсулт.
  • Диабет: Диабетът може да повлияе на вашето орално здраве, като увеличи риска от инфекции на венците и устата. От своя страна, не добре поддържаните зъби могат да затруднят контрола на кръвната захар при хора с диабет.
  • Респираторни заболявания: Бактериите в устата могат да пътуват до белите ви дробове и да причинят пневмония или други респираторни инфекции.
  • Бременност: Тежките инфекции на венците са били свързани с преждевременно раждане и ниско тегло при раждане.
  • Болест на Алцхаймер: Някои изследвания показват връзка между пародонтита и повишен риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Значението на добрият стоматолог

За да поддържате усмивката си сияеща и да се радвате на цялостно здраве, изборът на добър стоматолог е от ключово значение. Търсете такъв, който е завършил акредитирано стоматологично училище и е член на уважавана стоматологична организация. Прочетете онлайн рецензии и попитайте приятели и семейство за препоръки. Уверете се, че стоматологът използва модерно оборудване и предлага процедури, които отговарят на вашите нужди. За тази цел, може да разгледате зъболекар София IG Dental. В крайна сметка, изборът на правилния стоматолог е инвестиция в здравето и благополучието ви.

Запазване на връзката здрава

Поддържането на добро орално здраве е от решаващо значение за цялостното ви благосъстояние. Ето какво можете да направите:

  • Мийте зъбите си два пъти дневно с флуоридна паста за зъби.
  • Почиствайте между зъбите си с конец за зъби или интердентални четки всеки ден.
  • Посетете вашия стоматолог за редовни прегледи и почистване.

Препоръчително е да посещавате стоматолога си на всеки шест месеца.

  • Хранете се здравословно. Ограничете приема на захарни храни и напитки, които могат да допринесат за кариеси.
  • Не пушете. Пушенето може да увеличи риска от пародонтит и рак на устата.

Като се грижите за оралното си здраве, вие се грижите и за цялостното си здраве.

Не подценявайте силата на една хубава усмивка!


There is no ads to display, Please add some